nedelja, 16. junij 2013

Woodstone 2013

Delavnica Woodstone v Robidišču je letos potekala drugič. Teden v najbolj zahodni slovenski vasi je pravzaprav velika delovna akcija, eden od načinov oživitve vasi (za več o prebujanju Robidišča klikni tu). Povezuje dve višji strokovni šoli, mariborsko lesarsko in sežansko kamnoseško ter tudi naš oddelek za fotografijo.

Lani je bila tam Anja, potem pa sem celo leto poslušala vtise, tako da sva šli letos obe. 
le ena od različnih prostočasnih dejavnosti

In z nama Anka in Katja, druga četrtina naše kamnoseške ekipe. Štiri punce, tri restavratorke in zgodovinarka, ki smo se povezale ob kamnu. In že na kamnoseški delavnici na Braču smo dobile ime – Štiri v vrsto.

Projekti letošnjega kamnitega dela Robidišča so bili raznoliki. Izhodišča so bila zastavljena v povezavi z oblikovalskimi posebnostmi vasi, značilnimi kamnoseškimi elementi in tradicionalnimi obdelavami. 

hiša, šivana s kamni
Kamen-vrtiljak, lotili sta se ga Anka in Katja. Pa prestol, darila za občino in čezmejne partnerje ter povezava kamna s cianotipijo, eno prvih fotografskih tehnik. Slednjih dveh sva se lotili midve.

Prve dni sva razmišljali o uporabnem darilu oziroma spominku vasi. Želeli sva povezati oba elementa delavnice (in se preizkusiti v novem materialu) – kamen in les – ter narediti izdelek, ki bi se ga lahko kot reprezentativnega za vas izdelovalo v večjem številu. Leseni deski sva razširili uporabno vrednost, dodali sva ji prostor in ga povezali s kamnom. Sir, tradicionalen proizvod vasi, tako na deski narežeš, ponudiš pa ga na kamnitem krožniku.
robidiški komplet ...

... ali samostojna kosa?

Najin drug projekt pa je nastal v povezavi z drugim področjem sežanske šole, fotografijo. Naši fotografi so se na delavnici ukvarjali s cianotipijo, njihova fotozgodba je na ogled tule. Tehnika cianotipije naju je s svojo modrino in preprostostjo očarala že pred leti, sedaj pa sva končno imeli tudi možnost da jo sami preizkusiva. Robidiške cianotipije na papirju so nastajale čez cel teden, najin del pa je obsegal izdelavo kamnitega okvirja ter pripravo kamnitega nosilca za poizkuse prenosa cinaotipije direktno na kamen. S fotografi sva se posvetovali o velikosti, potem pa je sledila izvedba in predvsem pričakovanje, če se bo res izšlo tako kot smo si zamislili... 
kamen kot medij za cianotipijo?

...lahko! (foto Maša Lancner)

ciano-kamen (foto Maša Lancner)

najin poizkus, končni rezultat pa pokaževa drugič (ali pa pridite na obisk, visi!)



Ni komentarjev:

Objavite komentar