nedelja, 7. oktober 2012

Delavnica ročnega klesanja, Brač 2012

Kamnoseška delavnica v Pučišćah na Braču je bila uvod v drugi letnik študija Oblikovanja kamna. Pučišća, naselje na severni obali Brača, na vsakem koraku odražajo povezanost s kamnom. Mestu dajejo pečat domači kamni unito, fiorito in sivac, dolgoletna klesarska tradicija pa še vedno živi s tamkajšnjo klesarsko srednjo šolo.

Enotedenska izkušnja v njihovi delavnici nam je predstavila izziv z zgolj ročno obdelavo kamna, ki temelji na rimski tradiciji. Danes so te veščine velikokrat izpodrinjene zaradi strojne obdelave, mi pa smo v Pučišćah dobili kar nekaj dokazov o prednostih rokodelskega pristopa, ki omogoča bolj premišljen in edinstven izdelek.

Prva naloga je bila izravnati kamen od grobo odbite površine v natančno ravnino, s končnim ciljem dobiti pravilen lik. Šele nato smo kamen lahko obravnavali kot medij. Oblikovalsko izhodišče so bili vizualni in arhitekturni elementi mesta, katerim smo morali s predelavo najti novo uporabno vrednost…











…Delo bomo nadaljevali v delavnici v Sežani, končni izdelki pa bodo predstavljeni na razstavi, o kateri boste vsekakor obveščeni.  


Ni komentarjev:

Objavite komentar