torek, 1. december 2020

Leto brez linških oči v delavnici


Letošnje leto je nekaj posebnega. Začele smo ga z nenačrtovano (vsi morajo ven!) selitvijo iz naše ljube pisarne in delavnice v Tobačni v vse možne domače kleti in garaže. Milozadrago nam omogoča, da počnemo raznorazne stvari, tako smo poleg kozmetičnega laboratorija in skupnostne pisarne skupaj z ekipo Tobiro-ja vzpostavili grafično delavnico z opremo za litografijo, lesno delavnico in kotiček za delo s kamnom. Delo z različnimi materiali prinese za sabo veliko opreme in še sreča, da smo bigo (star in težak stroj za prepogibanje papirja) že takoj, ko je prišla pod naše okrilje postavili v eno od garaž. Tako je bilo fantom prihranjeno vsaj eno težaško premikanje naše opreme.

V začetku leta smo z velikim zanosom in močno vizijo nadaljevanja naše skupnosti najeli 100m2 prostor za skupnostno pisarno/delavnico. Potem pa celo leto po malem razmišljali, kako se bo vse skupaj izšlo in če ima naša skupnost, ob strogo predpisanem delu od doma, sploh še prihodnost. 

Selitev je potekala januarja in težko verjamemo, da je že skoraj leto od tega. Čeprav smo čisto malo pred pojavom korone z ekipo Tobiro-ja našli nov delovni prostor, je večina opreme, ki jo potrebujemo za delo še vedno spakirana. Prostor za izdelavo kozmetike smo še nekako vzpostavile na novo, grafična delavnica in vse za tiskanje hulahopk do nadaljnjega stoji v garaži. Kamnoseško opremo smo morale preseliti na Pivško in te dni je to skoraj na drugem koncu sveta. 

Ko se ozremo nazaj se zdi, da je "leto doma" hitro minilo. Hkrati se zdi, da dolgotrajnih osamitev ne bomo mogle več dolgo prenašati (a bo sploh kdaj še drugače?). Treba bo počasi sprazniti kleti in garaže. Verjamemo, da bodo zaradi izkušnje "doma in samo doma" vrednote skupnostne pisarne, ki smo jih zgradili v Tobiro-ju, še bolj cenjene.

Drugo področje razmišljanja s katerim smo se ukvarjale v zavetju doma je spletna prisotnost. Kako moramo nujno letos prenoviti našo spletno stran, vzpostaviti spletno trgovino in vse kar sicer delamo z rokami in v materialu čim bolj promovirati na spletu. No, na instagramu smo letos uspele skupaj spravit kakih 8 objav, na facebooku mogoče kakšno več, na blogu pa je tole prvi zapis. Nikakor to ne pomeni, da Milozadrago ne živi in kipi od ustvarjalne energije. 

Nova (zakomplicirana) spletna stran s trgovino je torej še v povojih, smo pa uspele počistit in malo posodobit staro (ki je homemade in tako priročno enostavna). Vsa mila in masla za telo imajo novo (oz. sedaj že eno leto staro) embalažo in so sveže izdelana za letošnje decembrsko obdarovanje. Kaj od kozmetike imamo trenutno na voljo najdete tule. Imamo tudi kar nekaj izdelanih kamnitih uhanov s pozlato in hulahopk, žal pa jih v trenutni situaciji ne moremo izdelati po želji. Če vas zanima kaj je na zalogi, se nam oglasite na mail in se zmenimo. 

Same se bomo letos pri nakupu daril držale lokalnega in doma izdelanega. Obljubimo, da se kmalu javimo s kakšno idejo za darila, tako med izdelki nam ljubih ustvarjalcev kot tudi za darilca, ki jih lahko izdelamo doma!


Še pojasnilo k naslovu: linške oči (marelične, čokoladne, ribezove, domače, hoferjeve, bioeko ali veganske) so se v naši pisarni/delavnici uveljavile kot pogosta sladica ob kavi. Ja, nikakor niso piškotni presežek, smo jih pa letos zelo pogrešale!

Nostalgija.

Novo zgrajen podest v novi pisarni, bravo Hello Yellow House! <3